СОТ или двойна врата

Според повечето специалисти в бранша, сигналноохранителната техника (СОТ) в България е абсолютно безсмислена.

На практика тази техника има само демонстративен характер. Лепенките на вратите, че има СОТ няма да откаже нито един професионален крадец, а само ще го предупредят какво да очаква.

Много по-коварно би било ако СОТ-a не свири и е тих, но свързан с централата на фирмата или с полицията. Така крадецът може да бъде изненадан и заловен.

Друг голям недостатък на СОТ в България е, че служителите на фирмата нямат пряк достъп до охраняваните помещения. Охранителите могат да си стоят пред сградата или апартамента, а крадците да си действат на воля.

Затова по-запознатите предпочитат да имат две входни врати на апартамента вместо СОТ. Тук трябва много да се внимава, защото огромна част от т.нар. блиндирани врати въобще не са блиндирани. При отварянето на първата врата може да се задейства мощна алармена сирена. Тя обаче не трябва да се слага над вратата, както правят повечето хора, а на недостъпно място.

Много е важно тези брави да се монтират така, че вратата да се отваря при определена последователност при отключването. Например първо се завърта, но един път, а не два пъти секретната брава, а след това два пъти, но в обратната посока, патронът. Ако се обърка последователността или пък броят на оборотите, вратата се блокира. Това звучи сложно, но може да го направи почти всеки майстор, който монтира брави.